Ahad, 28 September 2014

POTATO FRITTER'S

ASSALAMUALAIKUM

Dh bgtau nk share satu resepi kn. Ok ni dayah nk share ni..resepi ni sangat2 mudah dan simple kejap ja nk bt nya. Sebelum nk bgtau tu dayah ad la sikit pandangan untuk korang. Ye lh kita pown buzy dgn aktiviti masing kan? So, why not dayah tk bole nk kongsi.

Ok guys! Kita kadang2 trfikir jgk nk ke dapur nk masak untuk org tersayang kan. Mcm dayah ofcourse nk masak untuk family kan. Dan bgi yg dh berumah tangga mesti nk msak untuk husband dan anak2 kan? Tpi kdg2 kita rasa lecey la kan nk bt semua tu. Right? 
1. Korang trfikir2 jgk apa yg nk dimasakkan untuk esok hari. Dh tau apa yg nk dimasak, dayah cadang kan korang prepair barang2 masakan tu dri hri ni, klau ada brg kt rumah. Klau tk da nk bt mcm mna kn. Selalu nya dayah akan dpt kn brg yg nk dimasak untuk besok pda hari ni. 
2. Dayah dh ada semua barang tu dayah akan siapkn semua2 bahan, klau yg perlu dikopek dayah kopek smua letak dlm tupperware then simpan dlm peti sejuk. Peti sejuk kt rmh dyh ni bole tahan jgk bahan dia untuk simpan 2 ke 3 hari. Brg masih elok dan klau nk kata fresh tu tk la jgk tpi klau daun2 tu tk layu la sedap lgi klau masak dan mkan.
Simple right? Menjimatkn masa bgi yg sibuk brkerja. Dyh klau rsa nk msak bila hari cuti sklh tu, ptg or mlam sebelum hari sabtu dayah dh prepair brg siap2 esok bole ambik bhan dan terus msak.

Baru menjinak-jinak kan diri ke dapur dan belajar msak. Bnyk bertanya dgn mak kdg2 ada yg resepi cipta sendiri, main campak2 ja. Janji hati happy tengok family mkan hbis apa yg kita msak. Ayah selalu ckp, "angah, bljaq la masak. Dh bsaq dh tu bole dh msak..org prempuan ni bljaq tinggi mna pown ke dapur jgk tau angah. So, bljaq rajin2 tu perlu jgk..msak pown kna tau jgk". Selepas kena motivasi dgn ayah dh berapa kali, mula menjinak masuk dapur dan masaK. Sbenarnya msak ni seronok, dpt hilangkan stress hari2 bljaq. Dayah cuma nk kongsi pendapat..dayah tau korang lgi pandai kan? Dayah bru 16 tahun budak mentah lagi.

Dh melalut bnyk kn? Kan? Haaa ni bru nk msuk bab resepi nya. Mcm dyh bgtau tau tdi mmg simple gila nk bt. Msa 24hb 09 hari tu bt birthday party adik dyh yg bongsu sekali dgn mak la sbb memandangkan esok plk birthday mak 25hb 09. Itu first time dyh bt Potato Fritter's ni tau. Bt dlm jumlah yg sngt bnyk..dh la bru try bt, mak plk ckp dh alang2 bt tu bt la bnyk sikit leh bgi mkan org yg dtg party kt rmh. Mmg licin je..kejap je hbis nya. Tngok2 dh tinggal bekas kosong. Ada yg berebut mntk resepi, ada yg mntk no. fon dayah nk wasap nk mntk resepi kata nya..hahaha tpi mmg ad yg wasap mntk sbb hari tu xsempat mntk. Hadoii dayah pown tk sempat rasa. Ntah apa rsa..mesti sedap la kan sbb tu cpt hbis. 

Bahan-bahan: 
3 ketul ubi kentang (disagat halus)
4 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
daun kucai atau daun bawang (ikut korang nk letak bnyk mna)
serbuk lada 
garam 
serbuk perasa (jika perlu)

Cara-cara membuat:
1. Campurkan smua bahan2 tdi. Gaulkan
2. Masukkan telur, serbuk lada dan garam. Jgn masukkan air walaupun sedikit. Sbb potato fritter's ni xmemerlukan air. Bila korang dh campur telur nnti biar lma sikit dia akan berair sendiri. 
3. Bentuk kan xkira la bentuk apa yg korang nk dan goreng dlm minyak yg panas. Goreng leper2 tau sbb kita nk garingkan dia bila mkn bunyi kriukk kriukk. Bgi yg xgemar garing bole bt mcm biasa lembut2 gitu.
4. Bila dh kuning keemasan bole la angkt dan hidangkan untuk org2 trsayang.
Tk lawo sngt sbb xsempat nk tngkap gmbr lawa2 org sibuk nk mkn. Ni lah hasil nya

Simple kn? Bole try bt. Benda mudah, tk perlu bahan yg banyak. Bahan pown kdg2 yg dh ada kt rmh. Dan yg penting tk lecey..tk memenatkan. Enjoy bila makan..smpai kn family dayah tnya, hbis dh kata cucoq potato tdi tk dan makan pown. Hahaha cuba la korang plk bt kn.

p/s: thanks to Kak Eyka sbb dia yg bgi resepi tu. Dayah rsa sngt simple dan senang tu yg dyh bt dn memandangkan rmai yg dok mntk dayah kongsi kt sini biar rmai yg tau dan bole cuba. Serius tk rugi klau korang cuba. 

Follo insta: iamhidayahh

SUKMA XVII PERLIS 2014

Assalamualaikum

Dh lama ya dayah menyepi dari blog ni. Mohon maaf sebab trlalu sibuk, biasalah kalau masih student macam ni lh. Pejam celik pejam celik, kira hari p mai p mai dh 6 bulan dayah ni tk updates entry ye. Hehehe malu plk aih lama sangat. Rindu tk? Hahaha dh berhabuk bersawang dh blog ni..sebenar nya entry ni dh lma tpi tk dipublickan asyik tergendala ja, bnyk lgi yg tk dipublic. Dayah pown tk ingat lgi kenapa tk dipublic, rasa nya mungkin ada penulisan yg perlu diperbaiki dgn lebih baik lgi. Maybe? :) 

Allright, sbenarnya dayah ni bukan tk nk tulis apa2 tpi wifi kt rumah ni dh lama mna tk bole guna. Baru bulan lepas ada balik wifi kt rmh, tapi masih jgk tk updates jgk ye. Terok betoi! Dh lama tk updates ni mcm2 lh nk dicerita nya tpi tk semua ye. Apa yg perlu je dayah akan cerita. Tahun ni agak mcm tahun buzy gak la bgi dayah sbb trlibat dgn SUKMA Perlis 2014. Alhamdulillah sepanjang berada dkt sklh menengah ni 2 kali dh trlibat ngn event yg besaq. Tahun 2012 masa tu baru form 2, terlibat dgn persembahan gendang MSSM. dan tahun ni dgn SUKMA plk dan ini lah tahun akhir jgk trlibat dgn event besaq2 ni sbelum tamat sekolah tahun dpn 2015 dan tahun dpn jgk SPM..erkk -,-' st ja oii masa berlalu nk habis sklh dh. 
23hb - 24hb 05 kmi semua trlibat dgn raptai, 26hb baru la pembukaan yg sebenarnya. Mcm2 persembahan ada tpi tk silap mak ckp live kt tv tk tunjuk pown kt masa persembahan tu. Tk tahu lh teman.. Ok bole la gempak jgk tpi dayah rasa tahun MSSM lagi best tk tau la pasai apa..hbis awai jgk la pembukaan tu. Penat + letih mesti ada tpi bagi dayah its okay..kenangan dgn kawan2. 

Esok 27hb 05 plk, awal2 pagi dh bertolak balik kampung (Terengganu). Cuba bayangkan penat tk habis lgi ngantuk semua ada sbb malam tu dayah tdoq pkul 3 pagi. Pstt tpi tk pa, bkn aku yg drive.. Hahaha balik smpai sekolah p mkn dgn ayah pkul 1 pagi lebih2 la..lps tu balik rmh mandi2 solat apa smua tk tdoq lgi, kemas brg dlu esok dh nk balik kmpung..tk kemas dri malam tu takut esok kna tinggai..hihi :D k skip crita...pda 4hb 06 plk terlibat dgn penutup SUKMA plk dh. Hari penutup tu cuaca tk berapa elok sbb hujan asyik turun. Bt persembahan pown tengah hujan. Itu lah sejarah hidup fitrst time mandi hujan waktu malam. Percaya tk? Hehe best tpi balik tu demam terus. Mcm2 yg berlaku. 

Huhu cukup la smpai sini dlu. Benda dh berlaku berkurun abad lama nya tpi baru nk cerita. Cewahh!! Dayah ada tinggalkn kt korang sekeping 2 gambar masa SUKMA ritu, tk nk public gmbar bnyk2 sngt sbb kmi pown tk tngkp gmbq bnyk..hahahaha tk kelakor pown :) 


 

Ni gambar yg malam penutup punya, cari yg malam pembukaan tk jumpa plk tk tau save kt folder mna. Folder gmbar tu bnyk sngt,,hehe malam pembukaan dayah pkai tshirt wrna hitam!! 


P/s: perasan tk aku tulis bnyk? Hahaha lenguh tangan plk :3 tunggu next entry ada resepi yg nk dishare ;)
Follow insta: iamhidayahh




Sabtu, 8 Mac 2014

MISTERI KEHILANGAN MH370

Assalamualaikum .. 
Semalam, 08.03.2014 hari Sabtu kita dikejutkan dgn kehilangan pesawat Mas MH370 pada pkul 2.40 a.m. Pesawat trsebut bertolak dri KLIA pada pkul 12.45 a.m. dan dijangka tiba di Beijing, China pada pkul 6.30 a.m. Tapi malang nya pesawat trsebut tidak tiba di Beijing, China. Dan pesawat tersebut tiba2 hilang dari pusat kawalan pada pkul 2.40 a.m. tanpa menghantar sebarang isyarat kecemasan. Pesawat tersebut belum dpt dikesan sehingga hari ini.

Menanti Kamu MH370 Langit sudah bertukar kelabu, 
Kesedihan melanda terpahat di kalbu, 
Seluruh dunia menanti beritamu, 
Muncullah nanti seperti selalu.. 
Andai tercalar tinggalkan lah petanda, 
Andai terguris tunjukkan lah di mana, 
Andai ada tunjukkan lah rupa, 
Tidak nanti kami tertanya.. 
Sudah tertulis janji bersemi, 
Lautan biru bertukar merah, 
Ya Allah Ya Tuhan kami, 
KepadaMu kami berserah..

Ini yg trjadi di Malaysia. Sepatutnya kita sama2 berdoa, bkn cakap benda yg tk elok. #TakeANote



Pesawat MH370 hilang lebih 24jam tanpa dapat dikesan kemana hilangnya. Ok, dari segi pemikiran dayah dh lebih 24 jam pesawat tu hilang, kemungkinan besar pesawat trsebut telah kehabisan mminyak. Tapi jika pesawat trsebut jatuh ke dlm laut, kemungkinan besar kita akan menjumpai sisa2 bangkai pesawat. Waallahua'lam :) Sama2 la kita mendoakan yg trbaik. Harap2 Allah beri keajaiban kepada kita, dan dgn apa yg trjadi ni dpt kita jadikan pengajaran. Lps ni jgn takut nk naik flight plk, yg trjadi ni ada hikmahnya. Only Allah knows everything :') bkn salah pilot, bkn salah MAS. Bila Allah kata "Kun Fayakun" maka jadilah..kita hanya hambaNya yg lemah, tk mampu melawan kuasa yg maha Esa. Sama2lah kita berdoa semoga pesawat MH370 ditemui dan semuanya selamat. Amin !! Allahuakbar !! :') #PrayForMH370 

Ig: iamhidayahh
Wechat ID: dayah_shukri98


Jumaat, 7 Mac 2014

SEDIH SEDIH


Assalamualaikum.. Lama plk tk updates entry :) berhabuk dh nim *tiup debu* hehe.. Tk mau pnjg2 la, btw tnga sedih ni :'( hukhuk dia, MR.A dyh dpt PLKN..aiyokk 

Semalam tnga chat dgn dia kt wechat, gatai tangan ni tnya dia psal PLKN..dh tau stg dyh ni bkn bole kira, sikit2 air mata kluaq..erhh terok kn? 

Me: Dpt PLKN? 
MR.A: Dpt..
Me: Owhh..ok *dlm hati ni, sapa yg tau kn*
MR.A: Azm nnti tkda tau..bln 4 ni...Azam kne PLKN..Azm bgtwu nim

Ada lgi chat2 yg lain.. Ada satu lgi chat yg dia antq "Kalo syg azm..jgn la sedih2..azm pn sdih nk tinggal Dyh"...huwaaa lgi sedih aku baca T_T lps tu dia bgi IC sruh Dyh check sndri..tkpa lh Dyh cuba jgk hidup tnpa text dri dia selama 3 bulan yg mndatang.. Dia daftar 05.04.3014 pkul 9.30 pagi..nsib hri tu cuti sklh, maybe bole calling2 dgn dia sblum dia p .. Cuba manfaat masa2 yg ada ni dgn dia..mcm2 dia pesan dkt aku smlam :( 

Waduhh2, makin menjadi2 sedih ni *lap air mata*..smpai sini dlu entry ni, tk than ayaq mata aku asyik kluaq ja.. bye !! :') 


Wechat ID: dayah_shukri98

Isnin, 13 Januari 2014

TAHUN 2014

Assalamualaikum.. Setelah sekian lama dok updates entry blog, ada yg rindu tk? Haha almaklum laa masih bergelar student, banyak benda nk kena bt. Huh ! Blog pown dh bersawang + berhabuk *fuhh fuhh ! tiup debu* sebelum trlambat, harap2 tk trlambat lgi nk ucap HAPPY NEW YEARS !! ..HAHA lambat nya kan? hukhuk :( 
K tahun nii umur makin matang, dh 16 tahun (tk masuk lagi, bulan 6 nanti) hakhak :P dayah still sekolah lama.. Aliran untuk form 4, aliran yg sama (Aliran Agama) cuma tahun 2014 lgi banyak cabaran ..huuu dlm KAA untuk form 4 , ada 5 subjek elektif.. Bahasa Arab, Pendidikan Syariah Islamiah, Pendidikan Al-Quran & Assunnah, Prinsip Perakaunan dan Add Math.. Allahuakbar !! Bnyknya cabaran kan? ==" Btw Dayah nk cuba belajar, mendalami lagi bnyk ilmu agama.. InsyaAllah :) sama2 doakan yep. Kawan2 ada yg pindah ada yg still aliran lama. Ada yg tukar aliran pown ada :) 
Jumaat minggu lepas, Nabilah dh tinggalkan Dyh :( Dia dpt tawaran p sklh MATRI.. Ermm ermm minggu nii minggu last dgn Dany..dia pown pindah jgk T_T kawan2 yg rapat dgn Dyh smua pindah. Far pown dh pindah..hukhuk !! Dugaan mmg banyak.. "Allah uji kita bkn kerana suka2, tpi Dia nk melihat setabah mna kah kita mampu untuk hadapi ujian yg Dia bgi"

Nii Hari terakhir dgn Nabilah, sebelum dia pindah p sekolah baru :') 
Dkt mana pown kita berada, jgn lupa sapa kita dulu. Sapa kita tanpa kawan2.. Ukhwah yg dh trjalin selama 3 tahun nii harap2 tk trputus macam tu jep. Friends Till Jannah :) Ukhwah Fillah Abadan Abada xD


 >< SALAM MAULIDUR RASUL .. 

Add wechat Dyh.. Id: dayah_shukri98
Follow instagram: dayahshukri1298



Jumaat, 22 November 2013

AHMAD AMMAR PEJUANG ISLAM MALAYSIA POPULAR DI TURKI


Assalamualaikum .. Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi, kini dayah kembali. Maaf laa ndak sempat mau updates blog kebelakangan nii, sibuk sikit. Now budak2 sekolah cuti sekolah, dayah pown ada dkt johor sni. Tk dpat la nk updates blog selalu. Jom masuk tajuk, tk mau merapu dh ehh :3

Skrg dkt laman sosial heboh pasal Ahmad Ammar Ahmad Azam yg meninggal SYAHID dkt Istanbul, Turki. Beliau dilanggar sebuah ambulans ketikan ingin melintas jalan. 

Ahmad Ammar Ahmad Azam yg berusia 20 tahun, ialah pelajar cemerlang tahun 2 bidang sejarah di Marmara University (Goztepe) Istanbul. Ahmad Ammar telah kembali ke rahmatullah pda petang Sabtu 2 November 2013 akibat kemalangan jalan raya. Beliau merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki dlm keluarga beliau. Beliau juga merupakan pelajar  cemerlang SPM 2010 di Maktab Tentera Diraja dan memilih menyambung pengajian dlam bidang Sejarah di Turki. Beliau memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya. 
Pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Allahuakbar ! 


-photo via Google-

Semoga roh arwah ditempatkan bersama-sama dgn orang2 yg beriman. Amin ! Al-Fatihah ..



Ahad, 13 Oktober 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA



Selamat petang ! Tehee =) Sebenaq nya, hajat nk berblog ni membuak-buak dh, tapi line internet selalu bt hal. Alahaii :/ Sabau jelaa. Amacam korang sihat ? Dayah, Alhamdulillah jea .
Oke back to tittle, nk cepat ni. Haha korang raya dkt mna? Kampung or dkt rmh sendiri ja? Dayah mesti laa dekat kampung. Wajib balik :D Ramai yg merungut cuti raya haji kejap ja. Dayah tk komplain sangat, dyh tau raya haji ni org tk celebrated sangat. Dyh raya mna2 pown dyh celebrated, tk kira pown. Ikut lah saya ! :P choii .. Dayah balik kampung esok petang. Tu yg updates blog hari ni . Kalau esok mmg tk sempat dh. 
Raya pertama, mak balik bt kenduri Aqiqah dayah dgn abang dayah dkt kampung. Makan daging lembu skan lerr, tapi .......dayah dgn abang dyh tk bole makan laa dging tu. Tkpa, ayam kn ada :3 Bt kenduri dkt rmh m.long dyh bkn dkt rmh tok. Meh laa jemput dtg bgi yg tau ..
Raya kedua, ada majlis pertunangan mak sedara. Dia tinggal dkt KL, tpi balik bt majlis dkt Perlis sbb bakal tunang dia org Perlis. Hari tu plk bt bihun sup siam. Perghh ! *meleleh air liur dh nii* :O
Raya ketiga, p sekolah laa . Wajib p sbb. Hari tu ada taklimat pasal kolej vokasional.
Raya keempat, ikut m,jang balik KL. Heee poteng sekolah *bkn ikut yg tunang tu ya, yg ni dh kawin* 
Apa2 pown dayah nk ucapkan , "SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA" ikhlas dri hati. ;) 
Sampai sini dulu laa, jumpa next entry. Tata -,- 


P/s : Puasa Arafah, Isnin 14 oktober 2013 . Menghapuskan dosa setahun yg lalu, dan dosa setahun yg akan dtang. Esok jom puasa ! =) 



 
All Right Reserved To Me.Template Designed by Hadifah Sabri